Bowling – vilka regler gäller?

Många spelar bara bowling för att det är roligt, och det är naturligtvis inget fel med det. Bowling är dock mer än något man bara gör för nöjets skull. I grund och botten är det en form av idrott som är mycket organiserad och det första bowlingförbundet (Svenska Bowlingförbundet) grundades i Sverige år 1930. Det skulle dock kräva 6 år till innan bowlingförbundet blev medlem i Riksidrottsförbundet.

På senare år har andra bowlingformer tagits fram för att göra sporten roligare. Ett exempel på detta är discobowling. När det kommer till reglerna så skiljer sig discobowling egentligen inte från vanlig bowling, men miljön är tämligen annorlunda. I discobowling kombinerar man vanlig bowling med härliga discoljus och musik i bowlinghallen.

Spelregler i bowling

Många tror att bowling bara går ut på att försöka få ner så många käglor som möjligt och till viss del stämmer det, men det finns betydligt fler bowling regler än man kan tro. Den kanske mest självklara regeln är att man inte får kliva över “linjen”. Gör man detta så kallas det för övertramp. Om en spelare gör ett övertramp så räknas inte de eventuella poäng som spelaren har lyckats få till och turen går därefter vidare spelare.

När det kommer till valet av händer finns det dock inga gällande regler. Du kan själv bestämma om du vill spela med höger hand, vänster hand eller om du vill variera mellan händerna under ett och samma spel. Den som vill kan till och med kasta bowlingklotet med hjälp av båda händerna. Detta kallas för en dubbelhands-fattning.

Målet med spelet

Målet med bowling är trots allt att försöka få ner så många käglor som möjligt med endast ett enda kast. Det bästa är om man lyckas få ner alla på första försöket, vilket kallas för en “Strike”. Det näst bästa är att få ner alla käglor med de två kast i rad som man har.