Så tränar du rätt som bowlare

Alla sporter har sitt sätt att träna, fotbollspelare tränar på sitt sätt inför EM gruppställning Även om bowling inte är en speciellt fysiskt krävande sport så är träning viktigt för att du inte ska skada dig. Detta gäller speciellt den som vill spela bowling på en elitnivå. Om man bara vill spela för att det är roligt eller träna bowling räcker det oftast gott och väl med att bara ha en fin grundkondition. Ska du komma högre än så behövs dock mer och en annan typ av träning. Du måste till exempel vara stark nog att kunna hantera klotet utan att behöva överbelasta din kropp eller belasta den på fel sätt. Här är det axeln, skuldror och din kastarm som behöver vara starka och i god form.

Det är inte ovanligt att bowlingföreningar anordnar fysträningar som spelarna kan delta i. Fysträningarna går oftast ut på att se till så att spelarna har den muskelstyrka som krävs för att kunna spela ordentligt och detta genom att minimera risken för skador. En mycket vanligt förekommande övning är de klassiska armhävningarna, men man ser också till att få med kondition i träningen. En bra kondition kommer göra så att du kan klara av långa bowlingpass, men det kommer också att förbättra din koncentration och balans.

Avslappning och lika viktigt som träning

Som lågintensiv sport är det lätt att glömma bort hur ansträngande det är att vara på alerten och vara koncentrerad under de timmar som tävlingen pågår. I bowling tävlingar behöver man vara ordentligt fokuserad och hela tiden tänka på vad som händer. När du kommer hem från träning eller tävling är det därför viktigt att du ger dig själv tid att slappna av. Avslappningen är nämligen precis lika viktig som själva träningspasset, eftersom det ger dig en form av mental träning. Det måste finnas ett bra samspel mellan känsla, kropp och tanke och då räcker det inte med några armhävningar i veckan. Mental träning får du genom avslappning eller genom visualisering av din framgång. Träna även på att kontrollera negativa tankar.