Hur man går tillväga när det är dags att bowla

Ta först upp klotet med båda händerna. Märker du att du behöver vänta lite innan det är din tur att kasta klotet så är det bäst att hålla klotet i den hand som du inte spelar med. På så sätt riskerar du inte att bli trött i armen. Kastarmen slits inte ut och dina fingrar blir inte svettiga eller ömma. När du tar bollen från returen så plocka upp klotet utan att dina fingrar kläms!

Hur rör man sig på rätt sätt när man bowlar?

Nedan följer några praktiska tips för dig som vill bowla men kanske inte har helt koll på hur man bör föra sig när man spelar. Det gäller då främst de olika positionerna som man bör inta för att få så bra resultat som möjligt.

Startposition

Börja med att hålla klotet nära intill kroppen och för klotet upp till bröstnivå, så att din kastarm intar en L-form. Placera dina höfter och axlar parallellt med käglorna. Försök att vara väldigt avslappnad, eftersom rörelserna ska vara så naturliga som möjligt. Positionera dig vid banans start, med ryggen mot käglorna och gå fyra eller fem steg fram i en rak linje. Vänd dig sedan mot käglorna och memorera en punkt där du alltid försöker starta ifrån. Vid samtliga rundor så kan det vara bra att försöka starta från samma punkt.

Rörelsen inför kast av klotet

Gå långsamt framåt, spring aldrig eller genomför någon förhastad rörelse. Svep klotet framåt och rör dig framåt med högerfoten. Rör på armen som håller klotet i samma rörelse som du rör ditt ben framåt. Detta är det första steget som du tar. När du tar ditt andra steg så bör du sträcka ut armen som håller klotet på ett naturlig sätt, utan att belasta armen. Klotet kommer att svepas nedåt och bakåt (därav vikten att ha rätt klot när man spelar, så att det inte är för tungt). Din arm som inte bär klotet bör sträckas ut åt sidan, för att hjälpa till med balansen. Klotet bör nu ha ganska mycket kraft som man skall nyttja i en rörelse framåt.

Rörelse när man kastar klotet

Kroppen kommer automatiskt att ta ytterligare ett steg och din arm sveps i en riktning fram med klotet. Försök att inte böja din arm utan när klotet sveps framåt så skall du hjälpa klotet med styrka fast utan att kasta det för hårt. Det skall vara en tydlig och stark rörelse, där du endast släpper klotet, när tummen pekar uppåt och släppa klotet

När du sveper klotet så bör du inte titta på käglorna utan fixera din blick på pilarna som indikerar banans mitt. Även när du släpper klotet så bör du låta din arm röra sig i en naturlig rörelse. Din tumme bör ha haft en riktning mot käglorna.