Tips till dig som vill börja bowla!

Att bowla kan vara en riktigt rolig upplevelse. Det är en aktivitet som kan göras med ens vänner eller mot människor som man inte ens känner. Men innan man sätter igång spelet så kan det vara bra att förstå spelets regler och ha koll på några grundläggande saker. Nedan följer även en mer detaljerad beskrivning av dessa tips. För att lära sig bowling behöver man först och främst känna till utrustning, tillbehör och syftet med spelet. På så sätt ökar du dina poäng och har mycket roligare under spelets gång.

SNABBA GRUNDLÄGGANDE TIPS

  • Använd de specifika skorna som erbjuds av bowlinghallen eller ta med dina egna bowlingskor
  • Välj klotet som har en bekväm vikt och grepp
  • Sätt in tummen, långfingret och ringfingret i hålen
  • Håll klotet med båda händerna innan du kastar
  • Fokusera ordentligt när det är din tur att spela
  • För upp klotet till brösthöjd
  • Gå naturligt fram för att spela, spring inte
  • Håll ögonen på banans mitten pilar
  • För din arm som en pendel
  • Kasta klotet framåt, med tummen först, i önskad riktning

Hur väljer man rätt bowlingklot?

Idag finns det klot gjorda av flera olika material, såsom hårdgummi, plast, polyuretan och polyester. Kloten väger mellan 2,72 kg och 7,25 kg och bör inte vara större än 22 cm i diameter. När man väljer sitt bowlingklot så bör man dels känna att klotet inte är för tungt. Man måste orka hålla uppe klotet och kunna kasta klotet framåt i en pendel-riktning. Det är också viktigt att ens fingrar får plats i klotets hål, så att man har ett bra grep. Om man känner att klotet inte riktigt släpper från handen när man kastar det framåt så betyder det att hålen är för små.

Tillvägagångssätt för att välja rätt klot

Leta efter ett klot som passar din spelnivå och som är så bekvämt som möjligt för dig när du spelar.

Klotet skall inte vara för lätt (rekommenderas oftast till barn eller om man aldrig spelat innan) men inte heller för tungt (rekommenderas när man är mer bekant med spelet). Varje klot har ett nummer som anger dess vikt, så att man lättare vet hur tungt klotet är och kan välja därefter. Testa dig fram! Väl ut några olika klot med en vikt som känns lämplig. På så sätt så kommer du att kunna öva med olika klot och komma fram till vad som passar dig bäst.

SÄRSKILDA SKOR FÖR ATT BOWLA

Bowling spelas inte med vilka skor som helst, så kontrollen att bowlinghallen du skall spela vid har bowlingskor att erbjuda. Annars så måste du ha med dina egna skor. Bowlingskor har släta lädersulor och en speciell häl som heller inte lämnar några märken på golvet.